Loading...

Sprehod po starih Železnikih

SPREHOD PO STARIH ŽELEZNIKIH

Informacije

Turistično informacijski center Železniki

Na plavžu 58, 4228 Železniki

T: 04 51 47 356, M: 051 458 010

E: turizem@jzr.si

 

V Selški dolini je bilo nekoč doma fužinarstvo, ki je zaznamovalo kraje vzdolž Selške Sore. Železniki so se že leta 1340 začeli razvijati kot železarsko središče doline. Manufakturno-železarska dejavnost, ki so jo omogočile velike zaloge železove rude po okoliških hribih, bogate zaloge lesa ter reka Selška Sora kot pogonska sila, je dajala utrip mestu vse do leta 1902, ko je predvsem zaradi nekonkurenčnosti železarstvo propadlo. Danes nas na nekdanje železarsko življenje v mestu spominjajo mogočne eno ali dvonadstropne hiše z zamreženimi okni, kovanimi polkni in skriljno kritino.

Sprehod po starem delu Železnikov poteka po naseljih Racovnik, Trnje in Na plavžu, nekdaj trškem delu, ki predstavlja zanimivo in bogato fužinarsko dediščino kraja. Na poti so predstavljene hiše, v katerih so bivali ali se rodili znani Železnikarji, pa tudi cerkvi in rudarski rov. Veličastna je Jegličeva hiša, zanimiv je Egrov vrt, kjer je bila nekoč lesena vila s kopalnico in vodometom. »Plnada« je najstarejša hiša iz 13. stoletja in se imenuje po fužinarjih iz Palmanove. Tu so še Špendalova, Bargeljnova, Bonceljnova in Plavčeva hiša, vsi izredni objekti, ki prikazujejo bogato stavbno dediščino Železnikov. Največja značilnost Železnikov pa je vsekakor ohranjen plavž za taljenje železove rude, ki je kot edinstven v Evropi te vrste in je zavarovan kot tehniški spomenik.

Sprehod po starem delu Železnikov se zaključi (lahko pa tudi začne) prav pri plavžu, kjer se v neposredni bližini nahaja Plavčeva hiša, v kateri je Muzej Železniki, ki vam ponuja vpogled v železarsko zgodovino krajo. V prostorih muzeja je tudi TIC, kjer boste videli bogato zbirko klekljanih mojstrovin in lahko kupili tudi spominek - klekljano čipko iz Železnikov, dražgoški kruhek.


Težavnost: nezahteven sprehod
Ogledi: vodeni ogledi skupin
Čas trajanja: 1 ura 30 minut

 

Cenik

do 20 oseb: 60,00 EUR

od 21 do 35 oseb: 4,00 EUR / osebo