Loading...

Muzejski predmeti

MUZEJSKI PREDMETI


Muzej Železniki se pridružuje slovenski muzejski spletni akciji #naprejvpreteklostSlovenski muzeji bomo v času med 15. in 21. aprilom 2024 predstavljali dediščino, ki jo hranimo.

 Program akcije Naprej v preteklost najdete na povezavi https://online.fliphtml5.com/mbaxd/fzbr/#p=1

 V Muzeju Železniki bomo vsebine objavljali na:

https://www.facebook.com/zelezniki.muzej in https://www.jzr.si/muzej.



1. objava 15. april 2024



2. objava 17. april 2024



3. objava 19. april 2024


4. objava 21. april 2024

 Taljenje



4. do 10. december 2023

       

Muzej Železniki se pridružuje slovenski muzejski spletni akciji #naprejvpreteklostSlovenski muzeji bomo v času med 4. in 10. decembrom 2023 predstavljali dediščino, ki jo hranimo.

 Program akcije Naprej v preteklost najdete na povezavi https://online.fliphtml5.com/mbaxd/ttbp/.

 V Muzeju Železniki bomo vsebine objavljali na:

https://www.facebook.com/zelezniki.muzej in https://www.jzr.si/muzej.



1. objava 4. december 2023 

  Foto: Katja Mohorič Bonča Foto: Katja Mohorič Bonča



2. objava 6. december 2023

Foto: Katja Mohorič Bonča


3. objava 8. december 2023

 Plavljenje po Davščici


4. objava 10. december 2023





Ime predmeta:                porcelanasta skodelica

inventarna številka:        ŽE 671

material in tehnika:         porcelan

mere:                              višina 7 cm, premer 11 cm

leto prihoda v muzej:     1974

 

110 let nazaj so prve učenke sedle za punklje v čipkarski šoli v Železnikih. Klekljanje je bilo v teh krajih prisotno že vsaj dve desetletji, povečala pa se je potreba po šolanih klekljaricah, zato je leta 1907 Osrednji čipkarski tečaj z Dunaja ob veliki podpori župana Železnikov ter občinskega odbora  ustanovil čipkarsko šolo. Na začetna desetletja šolanja se spominjamo s tokratnim muzejskim predmetom – porcelanasto skodelico z avstrijskim grbom.

Tonika Ramovš je zapisala, da so na začetku 20. stoletja v božičnem času obdarovali učenke čipkarske šole. Obdarovanje je potekalo v prisotnosti župana in učiteljice klekljanja. Učenke so prejele denarne nagrade in okrepčilo – mleko, ki so ga postregli v porcelanastih skodelicah. Ob enem zadnjih obdarovanj so učenke v dar dobile tudi te skodelice. Ena je razstavljena v čipkarski zbirki Muzeja Železniki.


 



Ime predmeta:  poslikana lesena skrinja
Inventarna številka:         ŽE1
Material in tehnika:       les, kovina
Mere:          138x60x58

Verjetno vsaka starejša domačija v Selški dolini hrani lesene poslikane skrinje. Ravno tako se veliko muzejev na Slovenskem lahko pohvali, da ima v svoji zbirki tovrsten predmet - ženitovanjsko poslikano leseno skrinjo. Resda je v naših krajih bolj ali manj ohranjenih kar precej poslikanih skrinj, da so si vse relativno podobne, da so, ko so nastale, vse služile istemu namenu - bile so eden najvažnejših predmetov nevestine bale. Vendar se za vsako tako skrinjo skriva subjektivna zgodba neveste, prve lastnice skrinje. Mislim, da so ravno zaradi teh zgodb, veselih, včasih pa tudi ne, skrinje tako pomembna družinska in narodna dediščina. Povezujejo generacije. Morda naključje, pa vendar: poslikana lesena skrinja, ki jo predstavljam tokrat, ima v našem muzeju inventarno številko 1!

V muzeju, poleg te, hranimo še tri poslikane skrinje. Ta je, sodeč po letnici na njeni čelni strani, najstarejša. Zadnji lastnik, preden so jo leta 1965 odkupili za muzejsko zbirko, je bil Štefan Zupanc, Lokačev iz Železnikov. Delavnice, kjer je bila skrinja izdelana, ne moremo natančno določiti, predvidevam pa, da je izdelek ene domačih mizarskih delavnic. Prav tako so kovinske dele skrinje verjetno izdelali lokalni kovači in ključavničarji. Gre za tipično poslikano skrinjo 19. stoletja. Na čelni končnici ima tri z letvicami okvirjena polja s cvetličnimi motivi (motiva cvetličnega šopka v vazi in samostojnega šopka), ki so med seboj ločena s struženima stebroma. Na osrednjem polju, ob ključavnici in nad šopkom, je letnica 1800. Na obeh stranskih končnicah je prav tako v okviru naslikan dvoglavi heraldični orel. Zadnja končnica ni poslikana.

Skrinja je zelo dobro ohranjena in razen redne nege drugih konservatorskih posegov ne potrebuje.

Skrinja je bila eden prvih predmetov, ki so bili razstavljeni v Muzeju Železniki. Spomladi leta 1989 je bila razstavljena v Veroni na sejmu Alpe Adria. Danes se nahaja v čipkarski zbirki.




Ime predmeta:   štampiljka dr. Valerije Strnad
Inventarna številka:          ŽE1356
Material in tehnika:       les, umetna masa
Mere:           28 x 9 mm

V času, ko so zdravstvene teme nekaj vsakodnevnega, se z muzejskim predmetom spominjamo zdravnice dr. Valerije Strnad (1880-1961). Pred natanko 100 leti, leta 1921, je prišla na delovno mesto v Železnike, kjer je ostala do upokojitve. Tisti, ki so poznali njo in njeno delo, povedo, da je bila predana poklicu, mirna, odločna, strokovna, vsestranska, z neverjetnim občutkom za sočloveka.

V Muzeju Železniki je postavljena zbirka o njenem življenju in delu. Na ogled je štampiljka, s katero je označevala izdane recepte in druge zdravniške dokumente. Štampiljka je lesena, na umetni masi pravokotne oblike so v negativu črke dr. S.V.



Ime predmeta:   model za potico
Inventarna številka:          ŽE369
Material in tehnika:       žgana glina
Mere:           premer je 25 cm, višina je 10cm

Tokratni predmet je povezan s prazniki. Gre za model za peko potice, pečene praznične jedi iz vzhajanega testa s sladkim ali slanim nadevom. Predstavljen glinen model je oblikovan na lončarskem vretenu in je brez sredinskega stožca. Ima rebrasto oblikovan obod. S svojim premerom petindvajsetih centimetrov predstavlja majhen model za peko potice, glede na to, da so v Selški dolini nekdaj pekli potice v modelih s premerom tudi 50 cm. Tudi takega hranimo v Muzeju Železniki…